Ana SayfaResim
 
 
• FELSEFE SAYFASI

 

 
online

msn: kuzgunn@hotmail.com

ıcq: 266-029-420-kuzgun

E-mail: bilal_ozbay@tnn.net

     

 

  
SOKRATES

YÖNTEMİ

 

Aristoteles 'in Sokrates'e törel ve bilimsel sorunlara uygulandığı biçimiyle tümevarımcı yöntemin kurucusu olma sanını yüklüyor olmasına karşın, Sokrates herhangi bir kitap yazmış ya da bir felsefe okulu kurmuş değildi. Kendini eğitmiş biriydi, ve öğrettikleri bize başlıca ögrencileri olan Ksenofon ve Platon'un kapsamlı yazıları yoluyla ulaşmıştır. (Ayrıca Aristoteles'in yazılarında da kimi göndermeler vardır).

Sokratik ironi olarak bilinen uygulayımı kullanarak Sokrates kendini bilgisiz bir insan gibi gösterir, her zaman sorular sorar, hiçbir zaman yanıt önermez ama bilgiyi başkalarından arardı. Bu uygulayım aracılığıyla zamanının gençlerinden daha önce hiç anlamamış oldukları gerçekleri çıkarabiliyordu.

Böylece bir keresinde sorularıyla bir çocuktan onun ilk kez bu yolla öğrendiği Pisagor teoreminin gerekçesini almıştı. Kendine özgü
maiatik (doğurtucu) yöntem ile elde edilen sonuçları belirterek Sokrates kendini gerçeği her insanın ruhundaki hazineden çıkaran yalnızca oradaki uykusundan uyandıran bir tür ebe olarak görüyordu.

Tüm gerçeklerin birey tarafından doğumdan önceki, eş deyişle dünyasal varoluşa önsel bir varoluştan kalıt alındığı vargısını çıkarıyordu. Dahası Sokrates gerçekliğin temel anlamı, eş deyişle bir şeyler sınıfındaki tüm tikel şeylere ortak olan öğeyi ya da özü açığa seren tanımdan oluştuğuna inanırdı.

Gerçeklik
Sokratik eytişim(diyalektik) yoluyla açığa serilirdi-bir konuşma yöntemi ki bir soru, sorun ya da konuyu ilgilendiren olanaklı tüm bakış açılarını ortaya serer ve her açıdan tartışırdı.

İnsanların çoğu ikircimli ve bulanık bir dile sığınır, bir önesürümü sağın anlamdan yoksun sözcüklerin kullanımıyla tanıtlamaya çalışırlar. Sokrates böyle insanları kendileriyle çelişkiye düşüren ve onları terimlerini tanımlamaya zorlayan ironi uygulayımını kullanıyordu. Yaşamını tanım için, eş deyişe, iyinin son tanımı için arayışa adadı; gene de yaşamının sonu onu henüz bu sonsuz araştırmayı sürdürürken yakaladı.

Felsefe Tarihi- Sahakian- İdea Yayınları
 

Bu site tamamen özgündür. İzinsiz veya isim belirtilmeden herhangi bir alıntı yapılamaz. Eserlerin bir kısmı Deyiş Dergisi tarafından yayınlanmıştır.